Vier duurzame toepassingen van hennep

Wij werken graag met hennep omdat het een duurzaam gewas is. Dat wil zeggen dat producten van hennep langer meegaan en minder vervuilend zijn. Bijna alle onderdelen van de plant kunnen gebruikt worden in onze wellnessproducten. Maar wist je ook dat er nog veel meer duurzame toepassingen van de hennepplant zijn? In deze blog bespreken we vier manieren waarop hennep een duurzame revolutie in gang kan zetten. 

Vier toepassingen op een rij 

1. Hennep voor textiel. Eerder schreven we hier al een artikel over. De huidige textielindustrie is verantwoordelijk voor een groot deel van het wereldwijde watergebruik. In tegenstelling tot katoenplanten heeft hennep veel minder water nodig. Bovendien gaat henneptextiel langer mee dan onze hedendaagse kledingstukken. Twee vliegen in één klap, toch? 

2. Hennep voor plastic. We kennen allemaal de beelden van natuurgebieden die zijn vervuild door bergen plastic. Met plastic van hennep zou dit probleem voor een deel verholpen kunnen worden. Hennepplastic is namelijk volledig biologisch afbreekbaar en is ook nog eens sterker dan standaard plastic. 

3. Hennep als bouwmateriaal. Zo kan hennep worden gebruikt om een lichtgewicht beton van te maken. En wie denkt dat hennepbeton daardoor niet stevig is, heeft het mis. In vergelijking met standaard beton kan het maar liefst zes keer steviger zijn. Ook als isolatiemateriaal is hennep toepasbaar. Helaas is de bouwsector vrij conservatief, waardoor de tijd van grootschalig bouwen met hennep nog even op zich zal laten wachten. 

4. Hennep als brandstof. Steeds vaker kun je bij tankstations biobrandstof tanken. Ook hennep kan gebruikt worden voor biodiesel. Het belangrijkste voordeel is dat hennep steeds opnieuw geoogst kan worden, terwijl fossiele brandstoffen langzaam opraken. Nu de oliemaatschappijen nog overtuigen... 

Waarom wordt hennep niet massaal gebruikt? 

Als hennep zo'n duurzaam alternatief is voor textiel, plastic, bouwmaterialen en brandstof, waarom gebruiken we het dan zo weinig? Als je het ons vraagt, zijn daar twee redenen voor aan te wijzen. Ten eerste wordt hennep nog te vaak verward met wiet en cannabis. Zo lang het idee bestaat dat hennep een verdovend middel is, zal de vraag naar dergelijke producten beperkt blijven. Maar er is nog een belangrijke oorzaak. In veel sectoren zijn het de grote bedrijven die de dienst uitmaken. Deze ondernemingen hebben jarenlang geïnvesteerd in bepaalde producten en zullen niet zomaar van koers veranderen. 

Wij zijn nu aan zet

Er is maar één manier om het bedrijfsleven te dwingen tot meer duurzame producten. Als consumenten moeten we leren om bewuste keuzes te maken en voor duurzame alternatieven te gaan. En ja, in eerste instantie betaal je dan iets meer, maar op termijn betaalt dat zich zeker terug. 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd