Henneptextiel: een waardig alternatief voor katoen?

We komen er allemaal mee in aanraking, elke dag opnieuw. Om jezelf ‘s ochtends af te drogen na het douchen, om goed voor de dag te komen en om ‘s avonds weer fijn in slaap te vallen. Het is dus niet moeilijk voor te stellen dat de wereldwijde textielindustrie enorm groot is. Ook hennep biedt grondstoffen om textiel van te maken. Daarom gaan we in dit artikel in op de huidige textielindustrie en nemen we je mee naar de wereld van henneptextiel. 

Duurzaamheid van de huidige textielindustrie

De huidige textielindustrie wordt gekenmerkt door twee tegengestelde ontwikkelingen: de vraag stijgt en de prijzen dalen. Het gevolg? We bezitten vijf keer zoveel kleding als onze grootouders, om over de generaties die na ons komen nog maar te zwijgen. En ja, laten we eerlijk zijn: het is erg fijn om voor elke gelegenheid een passende outfit te kunnen kiezen. Maar de keerzijde laat zich raden: onze ecologische voetafdruk stijgt in hoog tempo. De volgende kenmerken van de huidige textielsector bevestigen dit beeld:

  • Om 1 kilogram aan katoen te produceren is 20.000 liter water nodig;  
  • Volgens The Guardian is het huidige watergebruik door de textielindustrie genoeg om 85% van de bevolking van water te voorzien; 
  • 20% van de watervervuiling wordt veroorzaakt door het bewerken en verwerken van textiel; 
  • 22.000 liter vervuild water wordt elk jaar gestort in Bangladesh, één van de grootste textielindustrieën; 
  • 700.000 ton aan microvezels komen jaarlijks in de natuur en vervolgens in onze voeding terecht; 
  • De textielindustrie is verantwoordelijk voor 4% van de wereldwijde CO2-uitstoot. 

Uit verschillende onderzoeken is verder gebleken dat een garderobe gemiddeld drie jaar meegaat en dat wij jaarlijks gemiddeld 12,66 kg aan kleding aanschaffen. Hiervan bestaat 80% uit kleding en 20% zijn schoenen. Slechts 5% van onze kleding komt overigens uit Europa. Met andere woorden, we zien dat we hier sterk afhankelijk zijn van zogenaamde lagelonenlanden. De werkomstandigheden zijn hier vaak minder gereguleerd en dat gaat ten koste van het welzijn van de arbeiders. Gelukkig zijn we ons hier steeds meer bewust van, hoewel er nog een lange weg te gaan is. 

Henneptextiel: Het verleden en de toekomst

Henneptextiel is zeker geen uitvinding van de laatste jaren. Ruim 4500 jaar geleden werd in het huidige China en India al hennep gebruikt om voeding en textiel te produceren. Later deden ook de Germanen, Franken en Vikingen een beroep op hennep om in hun textiel te voorzien. Naast kleding werd de hennep ook gebruikt voor boten en andere constructies gemaakt van hennepvezels. Toch kwam er in 1937 een volledig verbod op hennep en werd de volledige productie aan banden gelegd. Dit had vooral te maken met de psychoactieve THC in cannabis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte hennep toch weer een opleving, voornamelijk vanwege de lage kosten en de toepassingen voor oorlogsmaterieel. Later in de twintigste eeuw werd de hennepplant stap voor stap meer toegelaten. Zie hiervoor ook ons andere artikel ‘’CBD: een rijzende ster?’’. 

Ook nu wordt hennep steeds meer toegepast, met name in de kledingindustrie. Bekende kledingmerken die gebruik maken van hennep zijn Tact and Stone, Toad & Co, Jungmaven, Tentree, WAMA en Dopekick's. Hoewel we nog wel even door kunnen gaan, geeft dit je wellicht een idee over de keuzemogelijkheden wanneer je zoekt naar kleding van hennep. 

De voor- en nadelen van henneptextiel 

Bij Bath & Buds vinden wij het belangrijk dat mensen zelf hun keuze kunnen maken. Daarom geven we je hieronder een overzicht van de voor- en nadelen van henneptextiel. 

Lang te gebruiken, weer of geen weer

Hennep is sterke plant die zich weinig laat beïnvloeden door de weersomstandigheden. Dit zie je ook terug in de kleding. Zowel UV-straling als regen en stof hebben weinig invloed op de kwaliteit van henneptextiel. 

Hennep heeft een beperkte ecologische impact

Hennep heeft geen gigantische stukken grond nodig om te groeien. Hierdoor is de impact op het milieu een stuk lager en geniet je zorgelozer van henneptextiel. 

Niet te breken

Textiel van hennep breekt niet snel. De vezels zijn erg sterk en daardoor gaat een kledingstuk lang mee. 

Niet altijd even kleurrijk

Wij houden ervan als onze kleding lang kleurrijk blijft. Helaas vervagen de kleuren op henneptextiel relatief snel, hoewel er oplossingen in de maak zijn. 

In de kreukels

Henneptextiel is over het algemeen stugger dat de kleding die wij gewend zijn. Daarnaast duurt het wat langer voordat kreukels verdwijnen. Daarom raden we het aan om kleding van hennep koud te wassen en niet in de droger te stoppen. Hang hierna de kleding uit en de zwaartekracht doet de rest voor je. 

Het is een investering

Hennep wordt slechts op kleine schaal gebruikt om textiel te produceren en dat zie je terug in de prijs. Dit kan betekenen dat je meer moet betalen dan je gewend bent. Het is dan ook aan jou om te beoordelen of de voordelen opwegen tegen de hogere prijs. 

Henneptextiel: Bath & Buds is overtuigd, jij ook?

Bij Bath & Buds kunnen wij maar tot één conclusie komen: henneptextiel is een product met veel potentie voor de toekomst. Toch snappen wij ook dat we geen modeontwerpers zijn. Draag daarom vooral datgene waar je jezelf goed in voelt. Wij zijn erg benieuwd naar jouw mening over dit product.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd