Hennepzaadolie: een must have in de keuken (en badkamer)

Hennepzaadolie maakt koken heerlijk 

Onlangs stuitten wij op een fantastische toepassing van hennep. Ongetwijfeld ligt er al olijfolie, sesamolie of zonnebloemolie in je keuken. Maar ook hennepzaadolie kan gebruikt worden om mee te koken. Denk vooral niet aan de CBD-olie (hennepolie) die wij verkopen (al bevat deze wel hennepzaadolie). Het gaat hier echt om de pure olie afkomstig uit de zaden van de plant. Inderdaad, het is wat moeilijk om alles uit elkaar te houden, maar je moet het als volgt zien:  

Hennepolie Hennepzaadolie
Gemaakt van de bloemen en bladeren.  Geperst uit de zaden van de hennep. 
Bevat CBD.   Zonder CBD. 
Wordt bijvoorbeeld gebruikt voor cosmetica of CBD-olie. 

Wordt gebruikt in de verwerking van CBD, maar ook als olie in de keuken. 

 

Hennepzaadolie voor een gezonde levensstijl

Onze agenda's zijn vol en bewust koken schiet er soms wel eens bij in. Bij Bath & Buds staan we achter het idee om bewust te zijn van wat je eet en drinkt. En ja, natuurlijk zondigen we allemaal wel eens. Het gaat echter om de balans. We zullen je niet op een dieet zetten, maar we willen je wel meegeven dat hennepzaadolie een bewuste toevoeging kan bieden.  

Hennepzaadolie uit Hennepzaden

Welke ingrediënten zitten er in hennepzaadolie?

Om te bepalen of hennepzaadolie een gezond alternatief is voor olijfolie, moeten we eerst weten welke ingrediënten het bevat. We horen je al denken: een olie is toch gewoon heel vet? Ja, dat klopt. Maar als je bedenkt dat ruim 80% van de vetten in hennepzaadolie onverzadigd (en dus gezond) is, dan valt het allemaal wel mee. Daarnaast zijn er meer ingrediënten waar onze gezondheid profijt van heeft.

  • Veel vis eten? Dat is niet langer nodig dankzij hennepzaadolie, omdat deze Omega 3,6 en 9 bevat.  
  • Vitamine B1, B2, B3 en B6 met dan nog een vitamine E in de olie. 
  • Mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer en ook het essentiële aminozuur leucine, dat vooral bekend is onder de sporters.

Anders gezegd, een enkel zaadje van de hennepplant zit bomvol voedingsstoffen. 

Gezondheidsvoordelen van hennepzaadolie? 

Wat zijn nou eigenlijk de voordelen van deze voedingsstoffen? Hoewel het er erg veel zijn, benoemen we hier de belangrijkste. 

Huid

De antioxidanten en Omega 6 bieden volop voordelen voor de huid. Zo kunnen huidirritaties en uitdroging verminderen dankzij hennepzaden en de olie die hieruit geperst wordt. En een stralende huid, dat zorgt weer voor een stralende lach. 

Hart en Bloedvaten

Hennepzaadolie bevat zogenaamde arginine, wat zorgt voor je inwendige productie van stikstofdioxide. Deze stof heeft een invloed op je lichamelijke ontspanning. Wetenschappelijk is dit nog niet volledig onderbouwd, maar een vetstof die beter zou zijn voor het hart maakt hennepzaadolie een interessante aanvulling op je dieet. 

Vrouwelijk ongenoegen

In hennepzaadolie vind je bestanddelen die een positief effect hebben op onze hormoonhuishouding. Dit betekent dat er minder negatieve effecten zijn onder invloed van PMS of tijdens de menopauze. Wederom is dit te danken aan de vetzuren uit Omega 6.   

Hennepzaadolie gebruiken

De vraag is natuurlijk hoe je hennepzaadolie precies gebruikt. Bath and Buds geeft je daarom graag enkele tips voor het gebruik.

Koken met hennepzaadolie

Let op bij het gebruik van hennepzaadolie. Het heeft veel gezonde eigenschappen, maar het blijft natuurlijk ook een vetstof. Drink daarom geen heel glas olie als ontbijt, want de kans is groot dat je daarna geen productieve dag meer hebt. Daarnaast mag de olie niet worden verwarmd boven de 55°C. We moeten je dus teleurstellen als je wilde bakken of frituren met hennepzaadolie. Toch blijven er nog genoeg opties over.

Ontbijt: Begin je dag met een smoothie van mango, avocado en hennepzaden. Breng deze smoothie op smaak met een klein scheutje olie. Vind je het te groen, voeg dan een beetje sinaasappelsap toe. 

Lunch: Wie is er niet groter van geworden? Pindakaas! Een heerlijke toevoeging aan je boterham. Tegenwoordig bestaat er ook pindakaas met hennepzaadolie; samen een heerlijk smeuïge substantie voor op brood. Probeer het eens met een banaan erbij. 

Diner: Op een zomerse avond kan een salade heerlijk zijn. Je kan een vinaigrette maken met reguliere olijfolie, maar probeer het eens met hennepzaadolie. 

Massages met een happy end

Een goede massage, wie houdt er niet van? Het zorgt voor ontspanning of voor het herstel van je spieren. Wil je een extra boost geven aan je huid, kies dan eens voor hennepzaadolie in plaats van de standaard massageolie. Moet je nog wel iemand zoeken die ook goed masseert...

Lekker badderen met...

Stap je in bad, dan voel je de ontspanning al. Geniet ervan, maar misschien nog een beetje meer door hennepzaadolie toe te voegen aan het water Misschien is het na het badderen wel slim om even af te spoelen, tenzij je een Grieks worstelfeest wilt starten. 

Waar haal ik mijn hennepzaadolie?

Bath & Buds heeft (nog) geen hennepzaadolie in het assortiment, maar wees niet getreurd. Er zijn voldoende winkels die dit aanbieden. We raden je wel aan om naar een duurzame winkel te gaan. Zo ben je zeker van de juiste kwaliteit en mag je erop vertrouwen dat de olie met aandacht voor mens en natuur is gemaakt.  

Bath & Buds heeft wel een paar andere mooie artikelen: klik daarvoor hier

Bronnen voor dit artikel:

- Voordelen van hennepzaadolie

- Nog meer voordelen en toepassingen 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd