Vijf tips voor verzorging met minder plastic

Hoe hard je het ook probeert, om plastic kan je nauwelijks heen. Het is een onmiskenbaar onderdeel van vrijwel alles wat je koopt: dagelijkse boodschappen, kleding, elektronica en ook je verzorginsproducten. Al dat plasticgebruik heeft helaas ook z'n weerslag op de natuur. We kennen allemaal de beelden van dieren verstrengeld in plastic of van de grote afvalbergen in verre landen. Maar er is ook goed nieuws. We zijn ons meer en meer bewust van ons aankoopgedrag en vooral ook van de maatschappelijke gevolgen die dat heeft. Om jou een extra zetje te geven, zetten we vijf tips voor een duurzame(re) badkamer op een rij. 

 

1. Een eerste stap richting minder plastic kan je vaak al zetten in de winkel. Gelukkig is de tijd van gratis wegwerpzakjes voorbij, maar toch vliegen er nog elke dag duizenden zakjes over de toonbank. Vermijd dit zoveel mogelijk door je eigen, duurzame zakken mee te nemen. Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Sommige winkels gaan zelfs nog een stapje verder en bieden enkel verpakkingsvrije producten aan. Een leuk voorbeeld van zo'n winkel is Pieter Pot, waar je (zoals de naam al doet vermoeden) je eigen potten meebrengt.  

2. Kies voor hervulbare flacons. Hervulbare zeeppompjes zijn niet alleen stijlvoller, ze besparen ook een berg plastic. Vrijwel alle drogisterijen verkopen grote zeepflessen die bedoeld zijn om je zeeppomp bij te vullen. In verhouding zijn deze grote flessen meestal ook goedkoper dan hun kleine tegenhangers. 

3. Bestel meerdere producten per keer. Deze tip is vooral van toepassing voor iedereen die verzorgingsproducten online bestelt. Veel producten worden ingepakt in plastic folie, zodat ze niet beschadigd raken onderweg. Hoe meer producten er in een verzenddoos gaan, hoe minder plastic nodig nodig is om elk product op z'n plek te houden. Bij Bath & Buds kiezen we er overigens voor om helemaal geen plastic folie te gebruiken, maar beschermen we de verzorgingsartikelen met hergebruikt papier. Meer daarover lees je op onze pagina over duurzaamheid

4. Vervang wegwerpplastic in je badkamer door duurzamere alternatieven. Een kritische blik op je badkamerkastje doet je al snel beseffen hoeveel plastic alledaagse verzorgingsproducten bevatten. Wattenstaafjes, scheermesjes, tandenborstels: stuk voor stuk dragen ze bij aan de jaarlijks groeiende afvalberg. Zonde eigenlijk, wat voor al deze producten zijn goede en betaalbare alternatieven beschikbaar. 

5. Probeer soap bars in plaats van shampoo uit een plastic fles. Je zal je erover verbazen hoe lang deze zeepblokken meegaan. Daarnaast voel je je als herboren na eens flink te schrobben. Een belangrijk voordeel is dat er doorgaans geen enkele vorm van plastic aan te pas komt. Op onze websites vind je soap bars van Fair Squared en Marcel's Green SoapVegan soap bars

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd