Het woud van eco-keurmerken: welke waarde hebben ze?

Snap jij het nog? Het zijn er inmiddels veel te veel, en dan hebben we het niet over files of muggen in de zomer. Nee, we hebben het over keurmerken op het gebied van duurzaamheid, ecologie en biologische productie. Zeker nu we ons steeds bewuster worden van de klimaatverandering, zoeken consumenten naar zekerheid. En Europa zou Europa niet zijn als het niet allerlei keurmerken in het leven zou roepen, zodat we 'zeker' zijn van de producten die we kopen. Hierdoor zal ons voorgenomen ecologische en duurzame leventje zeker goed ingevuld zijn. De vraag is natuurlijk of dit daadwerkelijk het geval is. Zijn de goedkope scharreleiren van de plaatselijke supermarkt wel zo verantwoord als we denken? En is een keurmerk een garantie voor een bewuste aankoop? In deze blog proberen wij alle duurzame keurmerken te duiden. Misschien vergeten we er een aantal, simpelweg omdat de keurmerken in grote getalen aanwezig zijn. Reageer daarom vooral onderaan deze pagina als je nog aanvullingen hebt.  

Uitgangspunt van keurmerken

Keurmerken worden uitgegeven door de overheid, onafhankelijke keurcentra of bijvoorbeeld een expertisecentrum dat zich bezighoudt met een specifiek onderwerp. Zijn keurmerken altijd volledig te vertrouwen? Lang niet altijd en hier hebben we dan ook een prachtig voorbeeld van gevonden. Het gaat hier om niks minder dan het 'man, man, man-keurmerk' van Rob Geus. Blijkbaar konden bedrijven door betaling het predicaat van hygiënische keuken ontvangen. Ook het keurmerk dat wij op onze website hebben staan van Webwinkelkeur, is er één die betaald wordt. In dit geval betalen wij als bedrijf zodat alle aangesloten webwinkels regelmatig gecontroleerd worden. Hier zie je dus dat kosten logisch zijn, maar pas op met keurmerken en probeer onderzoek te doen naar de achtergrond hiervan. 
Wat is een keurmerk en waarom bestaan ze? Een keurmerk heeft als doel om op eenvoudige wijze te zien of een product voldoet aan bepaalde voorwaarden, zoals die gesteld zijn door een expertisecentrum. Op deze manier beschermt een keurmerk de consument en geeft het extra zekerheid over het product dat je aanschaft. Met behulp van een erkend keurmerk weet je in één oogopslag voor welke normen en waarden de verstrekkende organisatie staat. Inmiddels weet je misschien dat Bath & Buds zich richt op duurzame, ecologische en biologische verzorgingsproducten. Daarom lichten we in deze blog enkel keurmerken toe die zich op duurzaamheid richten. Dit wordt verder aangevuld met interessante voorbeelden van bekende merken.

Soorten keurmerken

Het mag duidelijk zijn dat er een enorme verscheidenheid aan keurmerken bestaat. Alleen al in de voedingsindustrie heb je verschillende keurmerken voor milieubewuste en verantwoorde producten, opgedeeld per productcategorie. Wanneer je naar de Keurmerkenwijzer gaat, zie je dat soortgelijke keurmerken ook bestaan voor andere producten, variërend van kleding en cosmetica. 

Hoe worden deze keurmerken gecontroleerd?

Misschien wel het belangrijkste kenmerk van een betrouwbaar keurmerk is dat er een strikte controle plaatsvindt. Maar hoe weet de uitgever van het keurmerk dat er voldaan is aan de voorwaarden die ze stellen? Over het algemeen worden er audits uitgevoerd door een onafhankelijke controlecommissie of door het bedrijf zelf. Soms zijn keurmerken zo belangrijk dat producenten er niet omheen kunnen. In dit soort gevallen kan het keurmerk enkel en alleen worden verstrekt door bedrijven die zijn goedgekeurd door de overheid: de zogenaamde CI (certificerende instellingen). Heeft jouw product een keurmerk dat is uitgegeven door een CI, dan mag je zeker zijn dat er is voldaan aan alle gestelde eisen. Keurmerken voor milieu en voedsel moeten daarbovenop ook nog eens voldoen aan de voorwaarden van Milieu Centraal of het Voedingscentrum. 

Controle op het Biologisch Keurmerk van de Europese Unie wordt uitgevoerd door Stichting Skal. Zij houden het hele productieproces in de gaten, van grondstof tot eindproduct. De organisatie Max Havelaar van het keurmerk Fairtrade wordt gecontroleerd door FLO-CERT. Deze organisatie doet een continue analyse van de gehele waardeketen en beoordeelt steeds hoe eerlijk de volledige handel verloopt. Hoe lastig dit is, komt naar voren bij de documentaire over Tony's Chocolonely. Hun doel is om enkel slaafvrije chocolade te verkopen, maar vanwege de complexe waardeketen en moeilijke communicatie in de productielanden, kan dit niet altijd gegarandeerd worden.  

Betrouwbaarheid en betekenis van de keurmerken

Voeding 

Ieder voedingsproduct dat we kopen in de supermarkt, bij de slager, bakker, viskraam (en ga zo maar even door), gaan we uiteindelijk consumeren. Meer dan ooit zijn we ons bewust van wat we eten. De Europese Unie verplicht dat etiketten van voedingswaren tenminste de volgende informatie vermelden: 

 • Ingrediënten
 • Houdbaarheid
 • Waar en door wie geproduceerd
 • Batchcodes 
 • Informatie over hoe je het moet bewaren
 • Voedingswaardes 
 • Allergieinformatie

Bovendien kan een voedingsproducent kiezen om verschillende keurmerken te dragen. Het voordeel voor de klant is dus dat hij/zij snel kan zien aan welke kernwaarden het product voldoet. Daarnaast zijn de producten dus extra gecontroleerd op hun kwaliteit. De bekendste keurmerken vind je hieronder. 

Stichting 'Ik kies bewust'

Ik kies bewust en gezond logo

In het verleden konden bedrijven zelf producten aanduiden die een bewuste of gezonde keuze waren. Hiervoor werd de stichting 'Ik Kies Bewust' opgericht, dat op zijn beurt bekend is door hun 'vinkjes' op de verpakking. Het idee hierachter was om de consument een beter inzicht te geven in welke artikelen gezonder en bewuster zijn. Gezonde keuzes zouden beter in de schijf van vijf passen, terwijl bewuste keuzes minder calorieën of suikers bevatten dan vergelijkbare producten. Na een strijd van de Consumentenbond, wordt inmiddels erkend dat dit logo niet erg betrouwbaar is. Om een voorbeeld te geven: een broodje bapao zou een gezonde keuze zijn. Het keurmerk gaf de consument dus geen zekerheid dat het product daadwerkelijk aan de eisen van het keurmerk voldeed.

Tegenwoordig werken we met de Nutriscore, waarbij er wordt gekeken naar de voedingswaarden van een artikel in vergelijking met soortgelijke producten. Dit is een meer objectieve manier om voedingswaren te beoordelen. Maar is het daarom het ideale instrument om producten te vergelijken? Nog niet! Deze score is nog niet verplicht voor alle artikelen, dus optimaal vergelijken van artikelen is (nog) niet mogelijk. De Consumentenbond maakt zich hard om deze voedingsscore te verplichten. Aan de andere kant ligt hier natuurlijk ook een verantwoordelijkheid bij de consument. Als we onszelf beter inlezen in de voedingswaarden die op elke verpakking staan, kunnen we ongezonde producten links laten liggen.

Skal Biocontrole 

Europees Biologisch Keurmerk Skal

De Europese strategie 'Van boer tot bord' ligt aan de basis van het Europees Biologisch keurmerk, dat wordt uitgegeven door de Europese Commissie en gecontroleerd door Stichting Skal. In 2030 wil de Europese Unie dat 25% van de landbouwgrond biologisch is, waardoor dit keurmerk op steeds meer producten terug te vinden zal zijn. Dit herkenbare keurmerk is ideaal voor mensen die verantwoord willen eten. Om dit keurmerk te verkrijgen, dat in de top 10 van topkeurmerken staat, moet het product aan meerdere voorwaarden voldoen. 

 • Producten moeten voor minimaal 95% uit echte biologische ingrediënten bestaan; 
 • Het moet duidelijk zijn waar de ingrediënten precies vandaan komen; 
 • Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt; 
 • Er is geen kunstmest gebruikt; 
 • Bij de productie van vlees is rekening gehouden met dierenwelzijn.

Waarom is dit dan zo'n goed keurmerk? Om een goed keurmerk te mogen heten is het belangrijk om transparant te zijn in je werkwijze en nauwlettend te controleren of dit keurmerk rechtmatig verstrekt wordt. In onze ogen is het daarnaast heel belangrijk voor de kwaliteit van een keurmerk om niet gebonden te zijn aan een specifieke marktsector. De kans op tegenstrijdige belangen moet zoveel mogelijk verkleind worden. 

Wie mogen dit Biologisch Keurmerk dan gebruiken? 

Het logo moet worden gebruikt voor:

 • alle voorverpakte levensmiddelen van de EU die in de EU worden geproduceerd en als biologisch worden verkocht.

Het gebruik van het logo is facultatief:

 • voor ingevoerde producten die voldoen aan de EU-voorschriften inzake de invoer van biologische producten;
 • voor niet-voorverpakte biologische producten;
 • voor biologische producten van de EU die in derde landen in de handel worden gebracht;
 • in het kader van voorlichtingscampagnes die bedoeld zijn om het publiek te informeren over de bioregeling (zolang geen misleidende informatie wordt gegeven en het logo niet wordt gebruikt om te suggereren dat een niet-biologisch product voldoet aan de eisen van de biologische productie).

Het logo mag niet worden gebruikt voor:

 • producten die voor minder dan 95 % uit biologische ingrediënten bestaan;
 • grootkeukendiensten zoals in restaurants of ziekenhuizen;
 • producten die niet onder de voorschriften voor biologische producten vallen, zoals cosmetica of producten van de jacht en de visserij;
 • producten in 'omschakeling' (waarbij nog maar pas biologische methoden worden toegepast, zodat er nog niet-biologische stoffen in de bodem of de dierenketen aanwezig kunnen zijn).

Vanwege de kwaliteit van het keurmerk en het doel dat het nastreeft, is dit keurmerk van toegevoegde waarde. Ook is de betaling voor het keurmerk enkel om de werking van Stichting SKAL te kunnen laten voortbestaan. 

EKO Keurmerk

 EKO Keurmerk voeding, biologisch geproduceerd

Dezelfde Stichting SKAL geeft ook het EKO-keurmerk uit. Het is een uitbreiding op het label voor biologische producten. Om het laatstgenoemde keurmerk te mogen gebruiken, moeten producten voldoen aan enkele basiswaarden. Het EKO-keurmerk vraagt daarbij om eens extra te kijken naar de toekomst van het bedrijf. Dit zou er dan voor moeten zorgen dat bedrijven zich altijd blijven verbeteren, zodat duurzame vooruitgang niet stil komt te staan. Deze blik op de toekomst wordt samengevat met de plusnormen van het EKO-keurmerk. Plusnormen kun je zien als verbeterplannen voor een bepaalde sector en worden onderverdeeld in:  

 • Assortiment: Transparante bedrijfsvoering van het bedrijf. 
 • Biodiversiteit: Het bedrijf zorgt voor biodiversiteit binnen en buiten het bedrijf. 
 • Bodem: De bodem moet een gevarieerd leven van planten en dieren ondersteunen. 
 • Dierenwelzijn: Dieren kunnen zoveel mogelijk leven leven als in de natuur.
 • Energie en klimaat: Energieverbruik wordt beperkt en waar mogelijk zijn producten CO2-neutraal. 
 • Gezondheid: Producten steunen een gezonde levensstijl voor consumenten. 
 • Kringloop: Zoveel mogelijk een gesloten kringloop en zo min mogelijk verspilling. 
 • Oorsprong: Gebruik van eigen zaai- en pootgoed. 
 • Puur en Schoon: Alles is zonder chemicaliën en gemodificeerde producten. 
 • Sociaal en Eerlijk: Bedrijven houden rekening met hun werknemers. 
 • Transparantie: Het bedrijf communiceert op een open manier. 
 • VerpakkingHet gebruik van verpakkingen wordt beperkt. 

Door te gaan voor continue verbetering, is het EKO-keurmerk breder dan enkel het Biologisch Keurmerk. 

Beter Leven

 Beter Leven Keurmerk voor Beter vlees

De Dierenbescherming heeft dit logo in 2007 geïntroduceerd, omdat op dat moment nog geen 1% van de landbouw biologisch was en er weinig aandacht werd besteed aan dierenwelzijn. In het begin was het natuurlijk even wennen: een keurmerk voor een dier dat niet meer leefde. Toch is besloten om het keurmerk te introduceren, omdat dit voor meer bewustzijn bij de consument zou zorgen. Inmiddels is het een vertrouwde aanvulling op dierlijke producten en lijkt deze doelstelling voor een belangrijk deel behaald. 

Maar wat betekenen die sterren precies? De eerste ster betekent dat er veel wordt nagedacht over het welzijn van de dieren. Zo krijgen ze meer leefruimte en wordt er voor voldoende afleiding gezorgd. Hoe hoger de score op deze aspecten, hoe meer sterren. Bij drie sterren krijgen dieren de volledige ruimte binnen en buiten om een eigen leven met eigen keuzes te leiden. Wil je meer weten over de precieze eisen? Lees dan verder op de site van het Voedingscentrum.

Fairtrade van Max Havelaar

Mede als gevolg van de globalisering zijn kleine spelers in de markt erg onder druk komen te staan. Er is altijd een concurrent die hetzelfde product tegen een lagere prijs verkoopt en daar zijn we als consumenten erg gevoelig voor. Maar wie verwacht voor een dubbeltje een banaan te krijgen, moet misschien eens kijken of dit wel zo eerlijk is. Ga eens na hoeveel schakels tussen de boeren en de supermarkten zitten. En wat houdt een boer dan nog over? Meestal is dit net genoeg om in hun levensonderhoud te voorzien, maar onvoldoende om een gezond bedrijf te runnen. Hierom is het Fairtrade-keurmerk in het leven geroepen. Producten met dit keurmerk delen deze eigenschappen: 
 • De boeren krijgen sowieso een minimumprijs voor hun product. Hiermee kunnen ze voorzien in alledaagse kosten en houden ze wat over om in het bedrijf te investeren. Zelfs als de marktprijzen dalen, blijft de boer deze minimumprijs ontvangen.
 • Er wordt een premie opzij gezet voor een coöperatie van boeren, die dan gezamenlijk en democratisch kunnen besluiten waarin te investeren. 
 • De boeren produceren volgens strenge duurzame voorwaarden, zodat de producten ook nog eens goed zijn voor het milieu. 

In de looop der jaren is er veel kritiek geuit op Fairtrade, omdat de stichting achter dit keurmerk toch niet zo goed zou betalen als geclaimd. Daarnaast zouden de werkomstandigheden voor boeren niet veel beter zijn dan wanneer ze niet bij Fairtrade waren aangesloten. Na intern onderzoek zijn enkele coöperaties verbeterd en nu mag Fairtrade zich dan ook een gezond keurmerk noemen. 

Gras Keurmerk

De Stichting Gras Keurmerk is ontstaan in de jaren '90, na de komst van het EKO-keurmerk. Dit laatste keurmerk is veeleisend voor boeren. Ze moeten immers continue verbeteren, wat de nodige kosten met zich meebrengt. Het keurmerk van Stichting Gras biedt een middenweg voor boeren die biologisch willen werken, maar zonder voortdurende investeringen. De eisen van dit keurmerk staan beschreven op de website en worden regelmatig bijgewerkt. Een nadeel is dat dit keurmerk niet zo hoog staat aangeschreven als het Biologisch Keurmerk. 

UTZ Standaarden

UTZ Standaarden Landbouw Producten

Veel producten zoals koffie, thee, cacao en hazelnoten worden geproduceerd volgens UTZ-standaarden. Deze standaarden zijn een samenvatting van de bekende drie P's voor duurzaamheid: people, planet en profit. Hiermee wordt bedoeld dat rekening wordt gehouden met het menselijk welzijn, natuurlijke hulpbronnen en een duurzame economische winst. Om aan de UTZ-standaarden te voldoen, moeten verder twee gedragscodes gerespecteerd worden: één voor het groei- en oogstproces en één voor het vervoer naar de winkel. Belangrijk binnen deze gedragscode is: 

 • De traceerbaarheid van artikelen en dus waar het vandaan komt; 
 • Het bodemmanagement waarmee men wil zorgen dat de natuur zoveel mogelijk wordt gespaard tijdens de productie; 
 • Veiligheid voor medewerkers en milieu. 

UTZ is aangesloten bij de ISEAL Alliantie, die wereldwijd bekend staat als vereniging voor duurzaamheidsnormen. Het keurmerk staat in de top 10 van beste keurmerken. 

SSK Keurmerk

Super Supermarkt SSK Keurmerk

Tot nu toe hebben we het vooral over keurmerken voor specifieke producten gehad. Maar ook supermarkten kunnen een keurmerk krijgen: het Super Supermarkt Keurmerk. Het SSK is een keurmerk dat 7 thema's heeft samengesteld. Dit zorgt ervoor dat jij zeker weet dat een supermarkt zorg draagt voor de volgende onderwerpen: 

 • Lokale betrokkenheid: De winkel mengt zich in de maatschappelijke ruimte. Hier helpt het mee aan de cohesie binnen een bepaalde buurt. 
 • Onderscheidend assortiment: Er ligt in de supermarkt een grote hoeveelheid aan gezonde keuzes, die ook nog eens biologisch, Fairtrade en afkomstig van lokale leveranciers zijn. 
 • Stimulerend personeelsbeleid: De supermarkt behandelt het personeel met zorg en aandacht. 
 • Duurzaam met energie: Bewuste omgang met energie en het hergebruiken van afvalstoffen voor gebruik in de winkel. 
 • Afvalreductie en inzameling: Zorgen voor meer circulariteit binnen het bedrijf. 
 • Veiligheid en preventie: De winkel is een veilige haven voor zowel klanten als personeel. 
 • Transport en logistiek: Bevoorrading van de winkel gebeurt efficiënt en milieuvriendelijk. 

Dit keurmerk wordt door een onafhankelijke organisatie gewaarborgd en lijkt door de samenwerking met TNO betrouwbaar. De nadruk ligt wel op het milieu, maar niet zozeer op mens en dier. Hier is dus nog terrein te winnen voor het SSK. 

Milieukeur

Milieukeur non-food producten voor een certificaatOn the way to planet proof milieubewuste voeding

SMK is een bekend bedrijf dat zich richt op het verduurzamen van producten en van de bedrijfsvoering binnen verschillende organisaties. Daarbij ontwikkelt het ambitieuze normen voor de toekomst en deelt het ook nog eens keurmerken uit: Milieukeur en On the way to PlanetProof. Deze keurmerken worden door onafhankelijke certificerende bedrijven uitgekeerd. Net als bij het UTZ-label staat de triple P centraal: 

 • Profit
 • Planet
 • People

Het voordeel van deze keurmerken is dat ze zeer hoog staan aangeschreven op het gebied van transparantie, duurzaamheid en betrouwbaarheid.

ASC/MSC

ASC MSC Duurzame visvangst en duurzame viskweek

Een gebakken zalm is erg lekker, maar het liefst eet je die wel zonder schuldgevoel. Om jou te helpen bij de aankoop van vis, zijn twee keurmerken in het leven geroepen. Het ASC (Aquaculture Stewardship Council) keurmerk is gericht op de kweek van vissen en het MSC (Marine Stewardship Council) wordt op duurzame vis uit de oceanen geplakt. Beide keurmerken staan goed aangeschreven op het gebied van betrouwbaarheid en duurzaamheid. Daarnaast zijn ze te vinden onder de alliantie van ISEAL, evenals de UTZ-certificering. 

Het doel is vooral om: 

 • Te zorgen voor zo min mogelijk druk op het milieu; 
 • De visstand zo veel mogelijk te stimuleren en zwakke punten te ontzien.

Verzorgingsproducten

Bij Bath & Buds verkopen we verzorgingsproducten, en ook daar bestaan keurmerken voor. Sommige keurmerken kom je misschien al tegen op productverpakkingen. Maar weet je ook wat er achter deze labels zit? Zo niet, dan is het een mooi moment voor een kleine cursus. Keurmerken zullen namelijk een steeds belangrijkere rol vervullen voor verzorgingsproducten. 

COSMOS

Samenwerking is super belangrijk, zo ook tussen de verschillende certificerende organisaties. In het verleden waren er meerdere onafhankelijke partijen die zich bezighielden met de controle op cosmetica: 

 • BDIH (Duitsland)
 • Ecocert (Frankrijk)
 • CosmeBio (Frankrijk)
 • ICEA (Italië)
 • Soil Association (Groot-Brittanië)

Ieder van deze organisaties streefde naar meer organische ingrediënten in cosmetica. Na zes jaar onderhandelen, zijn ze tot een gezamenlijk keurmerk gekomen: COSMOS. 

Cosmos Alliantie Cosmetische producten keurmerk

In ieder geval 95% van de cosmetica dient van organische materialen gemaakt te zijn. Daarnaast is er extra aandacht voor een aantal punten: 

 • De bron en verwerking van de ingrediënten. Chemische bewerkingen zijn bijvoorbeeld niet toegestaan.  
 • De samenstelling van het cosmetische product, dat bijna volledig uit organische ingrediënten moet bestaan. 
 • De opslag, productie en verpakking dient altijd zo efficiënt en hygiënisch mogelijk te gebeuren. 
 • Duurzaam milieumanagement in het hele productieproces. 
 • De labels en communicatie dienen zo eerlijk mogelijk te zijn, zonder onnodige beloften. 
 • De inspectie dient plaats te vinden door een onafhankelijke instantie.  

DEMETER

Demeter keurmerk het logo hierbij

Gebaseerd op de Griekse god Demeter, is er een keurmerk dat wereldwijd wordt gezien als een hoogstaand keurmerk voor biodynamische landbouw- en verwerkingsbedrijven. Ook voor de cosmetische markt heeft het een keurmerk uitgegeven. Om aan de eisten van dit label te voldoen, moet 66,66% bestaan uit Demeter-producten. Deze producten komen tot stand met biodynamische landbouw, een vorm van biologische landbouw. Naast de biologische voorwaarden van de Europese Unie moet de landbouwer voldoen aan strenge eisen voor energiebesparing, bewust bodemgebruik en de verpakking van artikelen. Benieuwd naar biodynamische bedrijven? Klik eens op de volgende link om meer te leren. De volgende kenmerken zijn sprekend voor Demeter: 

 • Streven naar een gemengde bedrijfsvoering
 • Zorg voor bemesting en compostering
 • Zorg voor levensprocessen
 • Natuurontwikkeling binnen bedrijf
 • Ontwikkeling van mens en bedrijf
 • Landbouwkundige ontwikkeling

Zoek je dus een keurmerk dat zeer sterk staat voor meer milieu- en mensbewust handelen, dan staat deze hoog aangeschreven. 

Europees Ecolabel

EU Ecolabel Logo voor Duurzame cosmetica 

Het Europees Ecolabel is erop gericht om te zorgen dat verzorgingsproducten zoals zepen, shampoo en conditioners zo min mogelijk nadelige effecten hebben op het milieu. Giftige stoffen en overmatig gebruik van water dienen te worden verbannen. Op dit moment zijn er ongeveer 71.000 artikelen gecertificeerd. Je kan ze herkennen aan bovenstaand label.

De criteria om dit Ecolabel van de Europese Commissie te mogen gebruiken, zijn als volgt: 

 • De impact op watersystemen moet minimaal zijn. 
 • Verpakkingen moeten biologisch afbreekbaar zijn. Bij voorkeur worden helemaal geen verpakkingen gebruikt.
 • Ingrediënten dienen zo natuurvriendelijk mogelijk te zijn. 
 • Het aantal bronnen van een product moet beperkt blijven. 

Om een dergelijk label te verkrijgen, is het minimale kostenplaatje 1500 euro. Dit bedrag kan zelfs oplopen tot 10.000 euro. Met deze inkomsten worden audits en controles uitgevoerd. Hoewel de kosten erg hoog zijn, is het keurmerk wel betrouwbaar. 

Fairtrade (Cosmetica)

Net zoals voor koffie en chocola, bestaan er ook een Fairtrade-richtlijnen voor cosmetica. Wil je meer weten? Klik dan op de volgende link

Natrue

Met de missie om 'het beschermen en het promoten van natuurlijke en organische cosmetica tot een voordeel van de consument wereldwijd', zet Natrue sterk in op duurzame verzorgingsproducten. De organisatie heeft meer dan 7000 artikelen en 300 merken gecertificeerd, en meer dan 500 producten als grondstoffen goedgekeurd. Je kan ook hun database bezoeken voor een compleet overzicht. 

Welke criteria hanteert men voor producten en bedrijven?

 • Enkel natuurlijke producten worden toegelaten, minsten 70% moet van natuurlijke oorsprong zijn. Water wordt niet meegerekend als natuurlijk ingrediënt. 
 • Geen enkel artificieel ingrediënt of artikel wordt toegelaten. 

Er zijn verschillende bedrijven die de controles uitvoeren voor Natrue. Om een label te mogen ontvangen (voor de duur van 2 jaar), betaal je 220 euro per product. Dit bedrag lijkt ons logisch voor alle inspanningen die verricht moeten worden. Het milieu staat bij Natrue op de voorgrond, maar een visie op mens en dier is minder nadrukkelijk aanwezig. 

Cruelty Free

Cruelty Free Dierproefvrij Leaping Rabit

Wil je een verzorgingsproduct dat niet op dieren is getest? Dan is dit keurmerk een goede om in de gaten te houden. De producten worden als ''cruelty free'' bestempeld als er geen testen op dieren aan te pas komen.

 

Vegan

Vegan Keurmerk Zonder Dieren 

Je kan nog een stap verder gaan en kiezen voor dit vegan keurmerk, dat wordt uitgegeven door de Vegan Society. Simpel gezegd mag het product geen enkel dierlijk ingrediënt bevatten. Ook proeven op dieren zijn, net zoals bij het vorige keurmerk, absoluut niet toegestaan. Hoewel er sinds 2013 een Europees verbod op dierproeven voor cosmetica geldt, hoeven nog niet alle verzorgingsproducten hier rekening mee te houden. De Vegan Society controleert daarom veelvuldig of producten wel echt vegan zijn. 

 

Heb jij nog andere keurmerken gevonden voor cosmetica? Geef het dan zeker aan in de reacties.  

Diensten

Duurzaamheid is niet alleen een belangrijk thema voor producten, ook van diensten verwachten we steeds vaker een groen tintje. Vooral de reissector staat bekend om haar keurmerken, dus onze aandacht gaat vooral hiernaar uit. Zo weet je waar je op moet letten als we weer mogen reizen.  

VCS Klimaatcompensatie

Met meer dan 1600 gecertificeerde VCS-projecten is er op dit moment al meer dan 500 miljoen ton aan CO2 gecompenseerd. Je kan bij VCS punten/credits kopen die voor een bepaalde hoeveelheid CO2-reductie staan. Dit kan je doen als consument, maar ook als bedrijf. Ben je dus op de hoogte van je verbruik en uitstoot, dan zou je via dit bedrijf jouw uitstoot kunnen compenseren. Het bedrijf Verra deelt deze certificaten uit aan projecten. Bij de aanmelding ben je 300 dollar kwijt en voor een project is dit 500 dollar. Voor een unit VCS betaal je 0,03 dollar en die kan dan richting een project gaan. VCS is dus eigenlijk een marktplaats voor CO2-punten. Zolang het zorgt voor een eerlijke verdeling en verlaging van CO2, dan lijkt het ons een goed initiatief. Om de objectiviteit te garanderen, worden controles door externe partijen uitgevoerd.  

Europees Ecolabel (Toerisme)

Eerder hadden we het al over een Europees Ecolabel. Een vergelijkbaar keurmerk bestaat ook voor de toeristische sector. Je kan dus als hotel, camping of B&B een label aanvragen voor je bedrijf. Waaraan voldoen bedrijven met dit Ecolabel? 

 • Energie: Alles apparatuur is zo duurzaam mogelijk. De accommodatie kiest bijvoorbeeld voor het meest efficiënte verwarmingstoestel, apparaten met A+++ labels etc. 
 • Water: Er mag niet meer dan 8,5 liter per minuut uit een kraan of douche lopen. Daarnaast moeten de toiletten en douches zo duurzaam gebruikt worden. 
 • Afval: Het bedrijf doet er alles aan om zo min mogelijk afval te genereren. Dit houdt bijvoorbeeld in dat men niet werkt met plastic verpakkingen voor elk plakje kaas of servies dat na elke maaltijd wordt weggegooid. 
 • Overig: Er wordt kritisch omgegaan met extra services die het bedrijf aanbiedt. Zo kiezen ze voor duurzamer vervoer en activiteiten op de bestemming. 

De controles worden uitgevoerd door onafhankelijke instellingen, die op hun beurt ook weer worden gecontroleerd. Dit alles gebeurt binnen de EU, Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. 

Greenkey

De stichting KMVK is een stichting die zich sinds 1999 richt op de toeristische en recreatieve sector en vooral activiteiten ontplooit op vlak van duurzaam ondernemen. Om dit te bewerkstelligen hebben zij meerdere keurmerken ontwikkeld, waarvan Greenkey en Blauwe Vlag de meest aansprekende zijn. Ondanks dat er 1600 bedrijven zijn aangesloten bij GreenKey en de controles op het keurmerk onafhankelijk zijn, worden deze niet door geaccrediteerde bedrijven uitgevoerd. Dit heeft volgens ons een negatieve invloed op de kwaliteit van het keurmerk. Zien wij het dan als verspilde moeite om actief te zoeken naar accommodaties met een Greenkey-keurmerk? Nee, totaal niet. De richtlijnen om het keurmerk te verkrijgen worden namelijk heel duidelijk en per soort accommodatie omschreven. De normen worden onderverdeeld op basis van: 

 • Management
 • Communicatie
 • Maatschappelijke betrokkenheid
 • Water
 • Reiniging
 • Afval
 • Energie
 • Bouwen en Groen
 • Mobiliteit 
 • Eten en Drinken
 • Duurzaam inkopen
 • Textiel

Alle normen zijn zo samengesteld dat ze volledig rond duurzaamheid draaien. Bij het management dient er bijvoorbeeld kennis te zijn van alle wetgeving en bij bouwen en groen dient men met aandacht voor de natuur om te springen met bouwprojecten. Voldoe je aan alle richtlijnen, dan kan en mag je uitkijken naar het volgende keurmerk. 

Greenkey Goud en is ook in het Zilver en Brons.

Blauwe Vlag

In Nederland hebben we 182 stranden, recreatiestranden en jachthavens die voldoen aan de normen van de Blauwe Vlag en die zich voor dit keurmerk hebben aangemeld. Blauwe Vlag geldt als een van de bekendste internationale milieukeurmerken voor stranden en jachthavens. Tot nu toe was 2018 het beste jaar met 185 uitgegeven keurmerken. De criteria om als strand een keurmerk te krijgen, zijn als volgt: 

 • Uitstekend zwemwater 
 • Schone stranden zonder afval 
 • Voldoende toiletten en afvalbakken 
 • Reddingsmaterialen en een EHBO-post op het strand
 • Voorlichtingsactiviteiten over de bescherming van zee, milieu etc. 

Bij jachthavens zijn dat: 

 • Schoon water en opgeruimde kades
 • Goede sanitaire hygiënische voorzieningen
 • Een gescheiden afvalinzameling 
 • Lozingen afvalwater in het water is verboden 
 • Redding en blusmateriaal aanwezig 
 • Een duidelijk havenreglement voor bezoekers 
 • Voldoende informatie om verantwoord met de natuur en het milieu om te gaan 

De voorwaarden zijn erg streng en dat betekent dat stranden en jachthavens voortdurend inspanningen moeten leveren. Evenals Greenkey boet de certificering iets in wat de kwaliteit betreft, maar dankzij de duidelijke normen weet je als buitenstaander exact aan welke eisen het strand of de jachthaven voldoet. 

Travelife

Travelife Keurmerk

Hoewel het afgelopen jaar zeker geen topjaar was voor de reissector, blijven de bedrijven inzetten op duurzaamheid. Travellife is een keurmerk dat zich vooral richt op de reisbranche en dan vooral op de organisaties en accommodaties. Om het keurmerk te krijgen, moeten de activiteiten van het bedrijf in overeenstemming zijn met 45 verplichte milieucriteria en optioneel 20 extra vrijwillige punten. Alle criteria kunnen gevonden worden op de website van Travelife. De controle richt zich op de gehele keten van de reisbranche, waarmee het voor bedrijven moeilijker is om aan window dressing te doen. De controle wordt uitgevoerd door een onafhankelijke organisatie, maar deze is niet geaccrediteerd. 

ECEAT

ECEAT is een netwerk van honderden duurzame accommodaties binnen de recreatieve sector. Om onderdeel van dit netwerk te worden, dien je de volgende verwachtingen in acht te nemen: 
 • Geef nuttige ecologische informatie aan gasten. 
 • Wees spaarzaam met water en energie. 
 • Draag bij aan bescherming van de natuur. 
 • Beperk je impact op het milieu. 
 • Verminder de afval van het bedrijf. 

Jammer genoeg zijn de richtlijnen niet heel gedetailleerd uitgeschreven. Daarnaast zijn de controlebureaus niet geaccrediteerd. Wij vinden het keurmerk daarom wel interessant, maar het heeft nog zeker verbetering nodig. Ben jij benieuwd naar welke bedrijven voldoen aan de eisen van ECEAT? Elk jaar geven ze een vakantiegids uit die je online kan inzien. 

Green Globe

De Green Globe-certificering heeft zich inmiddels verspreid over 86 landen en strekt zich uit over een breed portfolio van bedrijven: 
 • Hotels & resorts
 • Business (wholesale/retail)
 • Meeting & congreslocaties
 • MICE organisatoren
 • Cruiseschepen
 • Kantoren
 • Restaurants
 • Spa's en wellnesscentra
 • Transport
 • Touroperators en reisbureaus
 • Golfparken
 • Attractieparken

Sinds 1992 is men al bezig om de Green Globe programma's uit te breiden. Het initiatief is ontstaan toen de Verenigde Naties in Rio de Janeiro samenkwamen voor een Earth Summit. Het fundament bestaat uit de volgende zaken: 

 • De aangesloten organisaties hebben richten hun management en operationale bedrijfsvoering op een zo duurzaam mogelijk wijze in. 
 • Er wordt optimaal gewerkt aan het verminderen van energie en watergebruik. 
 • Er wordt geïnvesteerd in de omgeving om de schade van het bedrijf te kunnen compenseren. 
 • Diversiteit en inclusiviteit staat in hoog aanzien bij de aangesloten bedrijven. 
 • De werking van de organisaties is in overeenstemming met de eisen van de plaatselijke wetgevers. 

Wanneer je net bent aangemeld bij Green Globe, wordt het bedrijf een gecertificeerd lid. Houd je dit 5 jaar vol, dan promoveer je naar het gouden niveau en bij 10 jaar wordt dit platina. De controle wordt uitgevoerd door onafhankelijke keuringsbedrijven, die bovendien zijn geaccrediteerd. Grote voordelen zijn er te behalen doordat je bij een netwerk van gelijkgestemden bent aangesloten en je dus van elkaar kunt leren.

Wat kan jij met dergelijke keurmerken? 

Zoals je ziet, geeft het ene keurmerk meer zekerheid dan de andere. Allemaal zijn ze ontstaan met goede intenties, maar door de wildgroei van keurmerken, is het lastig om als consument echt te weten welk keurmerk bijdraagt aan een duurzamere wereld. Wanneer je dus op zoek bent naar verantwoorde voeding, recreatie of andere producten, dan is het goed om uit te zoeken welke keurmerken daadwerkelijk bijdragen aan deze doelen en welke een betrouwbare controle uitvoeren. Wij hebben je al een klein inzicht gegeven in de kwaliteitscontroles en de belangrijkste criteria. Probeer zelf ook eens te lezen waar bepaalde keurmerken voor staan en breng ons gerust op de hoogte als je aanvullingen hebt.

Hoe gaat Bath & Buds met duurzaamheid om? 

We groeien snel en zoeken steeds naar betrouwbare partners. Hoe doen wij dit? 

 • Ten eerste zoeken wij enkel naar partners die zeggen duurzaam te willen werken en werken op basis van respect voor de natuur en het milieu. Dit doen we bijvoorbeeld door te kijken naar de keurmerken zoals hierboven zijn beschreven.
 • Daarna gaan wij in gesprek met de mogelijke partners. Zij krijgen van ons vragen over hun omgang met duurzaamheid in zowel de productie als hun bedrijfsvoering. 
 • Wanneer een bedrijf voldoet aan onze eisen, kijken wij ook naar reacties over de partner in de media en in andere bronnen. Staan nog steeds alle seinen op groen, dan vragen we om enkele producten. Deze beoordelen wij op duurzaamheid, gebruiksgemak en verpakking. 
 • Na deze checks proberen wij zelf te kijken hoe we de producten op een zo duurzaam mogelijke wijze kunnen aanbieden. Dit doen we niet eenmalig maar continue. Als blijkt dat er ruimte is voor verbetering, dan zorgen we voor een feedbackloop met de partners. 
 • Uiteindelijk kunnen wij jou hopelijk blij maken met deze producten. 
Door een langere procedure en door hogere eisen aan de producten zijn onze producten meestal duurder dan die van de concurrent. Wij streven naar de beste kwaliteit voor een realistische beste prijs. Neem gerust contact met ons op voor eventuele vragen!

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd