Klimaat en de sauna: kan dat een succesvolle combinatie zijn?

Sauna Klimaat neutraal of milieubelastend

Wie mist een bezoekje aan de sauna niet? Even helemaal ontspannen na een week volledig ingezet te hebben voor werk, gezin of andere belangrijke zaken in je leven. Ook voor de mensen die geen liefhebber zijn van deze nietsverhullende activiteit, is er een oplossing. De badkledingdagen! Deze dagen geven je de mogelijk om zonder schaamte door een wellnesscentrum te wandelen en te genieten van de maximale ontspanning. Daardoor is de sauna erg populair onder een groot publiek. Jammer genoeg is het afgelopen jaar lastig geweest om van de sauna te genieten vanwege Covid-19. Omdat de centra niet eeuweig gesloten zullen blijven, willen wij je alvast meenemen in duurzaam zonnebaden, zweten in een Finse sauna of kippenvel krijgen van het ijskoude dompelbad. Duurzame wellness en een sauna lijken nogal een contradictie te zijn, maar wij willen het van een positieve kant benaderen. Welke sauna's doen er alles aan om jou zo bewust mogelijk te laten genieten?  

Tips voor een saunabezoek

Een goede voorbereiding is het halve werk, ook als je naar de sauna gaat. Daarom hebben we al enkele tips op papier gezet om je bezoek aangenamer te maken. Daarnaast geven we je enkele besparingstips en vertellen we hoe je zonder hoofdpijn thuis komt.

1. Plan je bezoek ruim vooraf 

De meeste sauna's hebben een systeem waarbij de toegang duurder wordt naarmate je langer wacht met boeken. Dit is vanuit het perspectief van de sauna logisch, omdat ze met een langere termijn beter hun capaciteit kunnen inschatten en hiermee besparender kunnen werken. Dit willen zij aanmoedigen door lagere prijzen aan te bieden wanneer je ruim van te voren plant. Daarnaast is het natuurlijk heerlijk om alvast wat langer de voorpret te hebben van een bezoek. Het is bijna vakantie voor je gevoel. 

2. Koop je tickets meestal niet bij site van de sauna

De meeste sauna's willen graag snel meer bekendheid krijgen en willen ook graag een zo maximaal mogelijke bezetting van hun centrum. Dit doen ze dan door vouchers te verkopen of online te zetten, zodat je soms met meer dan 50% korting een dagje aan je favoriete wellness kan besteden. Het geld dat je uitspaart, kan je bijvoorbeeld uitgeven aan een verfrissend drankje achteraf. 

Dagje sauna tips duurzaam

3. Neem een flesje mee en eet bewust

Je weet dat er veel gezweet zal worden in de sauna. Hitte zal er gegarandeerd zijn en je zal hierdoor ook veel vocht verliezen. Om te voorkomen dat je uitgedroogd thuis komt, is het handig om een flesje water mee te nemen. Deze kan je meestal ook blijven vullen en je hoeft dit niet in het restaurant te kopen. Neem na iedere sauna cyclus een flesje water. Na 2 tot 3 cycli is het handig om wel een drankje te kopen waar suikers in zitten, zodat je niet helemaal leeg bent als je thuis komt. Je mag natuurlijk wel lekker ontspannen thuiskomen, maar dat is iets anders dan futloos. Probeer daarnaast niet al te vette dingen te eten, maar een klein hapje waarin zout zit is wel handig. Zo zorg je dat je optimaal door de dag komt. 

4. Naakt naar de sauna is beter

Ook al zijn de badkledingdagen een goede optie voor mensen die zich niet prettig voelen bij naakt zijn, het is altijd beter om naakt te gaan. Het zorgt ervoor dat je lichaam volledig met de warmte om kan gaan, maar het zorgt er ook voor dat er minder vuiligheid achterblijft in je kleding en je heerlijk schoon naar huis kan. 

5. Neem een goed boek mee en een goede vriend

Een dagje naar de wellness is niet alleen een dag om te genieten van de sauna's, maar het kan ook een heel goede dag zijn om dat ene boek eens te lezen dat je al heel lang wilt lezen. Daarnaast is het gaan met meer zielen voor meer vreugde ook altijd aangeraden. Zo maak je er echt een top dag van. Zelf ben ik ook wel eens alleen geweest en je dag is toch echt minder fun. 

6. Volg de cyclus juist bij een sauna of opgieting

Bij een cyclus zijn er enkele zaken heel belangrijk om op te letten en dit heeft alles te maken met hoe jij de hitte opneemt en hoe je er weer vanaf komt. 

1. Ga eerst ontspannen zitten bij een warm water voetenbad en neem mogelijk een wat warmere douche, zodat je poriën helemaal open staan. 

2. Gebruik de sauna of de opgieting voor maximaal 20 minuten. Een opgiet duurt meestal 15 minuten. Hierbij worden er geuren en wappertechnieken gebruikt om jou het optimale effect van de sauna te geven. Hoe hoger je in de sauna zit, des te heter het is. Wanneer het dus te warm wordt, ga dan een trede naar beneden. Voel je je licht worden in je hoofd? Het is geen schaamte om er eerder uit te gaan. 

3. Neem buiten de sauna even een koel glas water en blijf staan zonder badjas, zodat je lichaam al zijn warmte kan kwijt raken. 

4. Dompel je in een ijskoud bad, maar wissel dit af met een  bad van meer lichaamseigen temperatuur. Dit doe je 3 keer om en om, zodat je helemaal afgekoeld bent. 

5. Ga lekker ergens liggen of zitten en wacht minstens 45 minuten om een volgende cyclus te starten. 

7. Ben jij een risicopatiënt? 

Vraag aan je huisarts wat hij/zij voor tips heeft voor een saunabezoek. Mensen met een hartaandoening of astma kunnen de sauna als niet prettig kunnen beschouwen. Jouw arts weet het beste wat goed voor je is en kan je tips geven. 

8. Geniet van de sauna

Wat je ziet in een sauna, is dat mensen van opgiet naar opgiet gaan en dan ook nog snel moeten eten etc. Maak er niet zo'n dag van en laat de dag over je heen komen. Op deze manier kan je oprecht genieten. Je hoeft niet zoals in een attractiepark alles mee te maken om een topdag te hebben. 

Een duurzame sauna? Kan dit? 

Zoals je misschien wel kan voorstellen, lijkt een duurzame sauna soms iets tegenstrijdigs. In de Volkskrant is hier al eens een stuk over geschreven waar de logische vraag werd gesteld over de sauna als energie slurpende dienstverlening waar in Nederland vooral gebruik gemaakt wordt van gas of elektra. In Scandinavische landen zie je nog wel eens dat er gebruik wordt gemaakt van hout dat als restafval is gekomen. Deze komen dan misschien nog wel in de buurt van duurzaam, maar toch blijft het stoken en CO2 uitstoten. Een aantal cijfers op een rij

  • Het meest zuinige type infrarood verbruikt 450KWH per jaar. Een éénpersoonsgezin verbruikt per jaar 1200 KWH. 
  • Bij een saunakachel, die hoge temperaturen moet genereren, heb je het al gauw over het verbruik van 4 a 5 gezinnen per kachel. Dus dan heb je het over 5000 KWH en over een kost van 4000 euro per jaar. 
  • Om een volledige saunakachel op zonnecellen te laten draaien heb je 250 m2 aan zonnecellen nodig. 
  • Er zijn ongeveer 1,8 miljoen bezoeken per jaar aan de sauna. Hiervan zijn de meeste bezoekers vrouw en is de gemiddelde leeftijd 41 jaar. 
  • Wanneer je bijvoorbeeld uitgaat van 4 douchebeurten per bezoeker en dit dan met 40 liter per keer, dan heb je het over heel Nederland alleen al bij de douches over een verbruik van ongeveer 288 miljoen liter water!

Is het dan alleen maar kommer en kwel in deze sector? Nee, zeker niet en er zijn ook al veel wellness bedrijven bewust van hun invloed om het klimaat en het milieu. En zij kunnen hier dan ook veel aan doen. Daarom eerst de meest duurzame centra in Nederland over de afgelopen jaren en daarna de wijzen waarop zij een duurzamer aanbod kunnen leveren. 

Duurzame sauna's in Nederland

Zoals veel bedrijven al duurzamer willen worden, zijn er enkele voorbeelden te noemen van bedrijven die al goed scoren op duurzaamheid in de wereld van sauna en wellness. 

1. Wellnessresort de Waterlelie

Deze sauna bevindt zich in Zevenhuizen in Groningen en probeert steeds zo duurzaam mogelijk te handelen. Hiervoor heeft het ook de Green Key Goud ontvangen. Zie hiervoor ook onze blog over keurmerken. Voorbeelden van hun duurzaamheidsbeleid zijn het hergebruiken van warmte en zijn er allerlei extra isolerende oplossingen bij dit centrum.  

2. Sauna de Bron

In Drenthe vind je Sauna de Bron, in Tynaarlo om precies te zijn. Hier ligt de nadruk op duurzaam wellness beleven. Ze hebben een echte bron onder hun sauna, waar zij het water vandaan kunnen halen. Er wordt opgewarmd middels hout dat niet op basis van overdadige boskap wordt verkregen. Het hout moet minimaal 30 jaar oud zijn en wordt gebruikt om alles mee te verwarmen. Hiermee probeert het bedrijf volledig CO2 neutraal te zijn. Of dit werkelijk zo is, ligt aan je berekening. 

3. Wellness hotel & golf resort zuidwest Drenthe

Iets verderop in Drenthe is nog een succesverhaal te vinden. Hiervoor moet je naar Erica rijden. Voor veel mensen is Drenthe niet naast de deur, dus let op met wat voor slurpend vehikel je rijdt, zodat duurzaam niet minder duurzaam wordt. In Erica doen ze er alles aan om zoveel mogelijk aan de lange termijn te denken, met als motto 'voor de lange duur'. Ben je benieuwd hoe zij dit doen? Ga naar hun website. 

Hoe wordt het toch een klimaatvriendelijk bezoek aan de sauna? 

Zoals je al kan zien, zijn er bij de sauna voldoende punten die verbeterd kunnen worden en nu ook al worden opgepakt door meerdere bedrijven. Wij willen je graag meenemen in de mogelijkheden om jou en de natuur wat blijer te maken. Ten eerste gaan het voornamelijk om het verkrijgen van de energie ten behoeve van de sauna's, infraroodcabines, stoombaden en bubbelbaden. Deze energie kan verkregen worden op basis van meer klimaatvriendelijke methoden en een aantal sauna's doen ook hun uiterste best om enkel met duurzame energie te werken. Ook vanwege de kostenbesparende effecten, zal deze ontwikkeling de komende jaren in een stroomversnelling terechtkomen. 

Bij het verbruik van water kan een sauna hun best doen om zoveel mogelijk water weer te zuiveren of te hergebruiken voor bijvoorbeeld het toilet of iets dergelijks. Op deze manier kan de sauna een kleinere impact op het milieu hebben dan nu vaak het geval is. Ook waterbesparende douches kunnen een groot effect hebben op het totale watergebruik. De regendouches van nu zouden wij dan wel afschaffen, maar dat is een kleine regel in de volledige wellnesservaring.  

Om meer te zien van mogelijkheden, zie dan de website van Green Key. Deze website geeft meer inzicht in mogelijkheden voor een ontspannen dagje sauna. 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd